Kycklingspett, yoghurt, vitlök – och integration. I Örnsköldsvik möts flyktingar och svenskar för att laga mat tillsammans.
Shish taouk (kycklingspett)
8 st kycklingfilé(er)
1,5 dl grekisk yoghurt
8 msk olivolja
2 st citron(er), saften
4 msk tomatpuré
12 st vitlöksklyfta(or), pressade
2 msk paprikapulver
2 tsk salt
Gör så här:
1. Sätt på ugnen på 225 grader.
2. Vispa ihop yoghurt, olja, tomatpuré och citron.
3. Pressa i vitlök och tillsätt kryddorna.
4. Skär kycklingfiléerna i två delar på längden. Lägg i en bunke och häll över marinaden.
5. Blanda och låt stå 20 min
6. Trä upp kycklingen på spett, lägg på bakplåtspapper i ugnen och grilla 5-7 minuter per sida på
medelvärme.
7. Servera med tabboleh, myntayougurt och varma pitabröd.
– Ska jag skära vitlöken i små bitar?
– Ja, gör dem ganska små.
Skymningen ligger tät och mörk över Örnsköldsvik. Efter veckor av tvåsiffriga minusgrader har temperaturen plötsligt stigit över nollan och längs Höga kusten smälter snön till slask. Men i ett radhus på kullen ovanför staden immar det om fönsterrutorna.
I Eva Jilkéns kök är Souad AlArgha och Yohannes Afework i full gång med att laga en fiskgryta. De är två av deltagarna i Evas nystartade initiativ Culture Kitchen.
– Allting började här vid köksbordet. Jag brinner för matlagning och eftersom jag ville att människor skulle kunna mötas och samtidigt bättra på integrationen tänkte jag att man kanske kunde laga mat tillsammans, berättar Eva Jilkén.
Så uppkom Culture Kitchen. Eva begav sig ut till stadens sfi-klasser för att berätta om initiativet och för en dryg månad sedan möttes allihop i en hyrd hemskunskapssal.
– Vi skulle laga både svensk lax med dillstuvad potatis och arabisk shish taouk, som är ett slags kycklingspett. Jag hade skrivit ut receptet men innan jag ens hann säga ordet ”shish taouk” hade alla huggit in och satt igång med maten. Många av dem befinner sig ju i ett nytt land med ett främmande språk – så det var så fint att se att här var det de som hade koll.
– Jag hade aldrig ätit dillstuvad potatis men jag tyckte mycket om det och jag har lagat det hemma nu också, berättar Yohannes Afework, medan han skär upp laxen till soppan. Han är urprungligen från Eritrea, född i Etiopien, men i två år har han nu bott i Örnsköldsvik tillsammans med sin fru.
Övar svenska med Molly Sandén
Souad AlArgha strimlar fänkål och berättar vad de olika delarna heter på arabiska. Hon kom till Sverige från Damaskus i Syrien tillsammans med sin mamma och bror för ett och ett halvt år sedan. Först hamnade hon i Simrishamn men det senaste halvåret har hon gjort Örnsköldsvik till sitt hem.
– Det är så fint här och alla människor är så snälla och hälsar på en på gatan. I södra Sverige var det svårare, även om det finns snälla människor där också. Dessutom är svenskan här uppe lite lättare att förstå, säger hon.
Tabbouleh
1,5 dl finmald bulgur
5 st mellanstora tomater, fin hackade
1,5 stor knippa bladpersilja, finhackad (ca: 8 dl)
1,5 knippa färsk myntablad, finhackad (ca: 1,5 dl)
1,2 dl extra virgin olivolja
1,5 st citron, pressad/citronsaft
1 gurka skuren i tärningar
1 dl hackad rödlök
1,5 msk salt
salt och svartpeppar
Gör så här:
1. Skölj bulgurn i kallt vatten i en bunke och låt den vila 15 minuter.
2. Hacka tomater, pressa ur saften ur citronen i en bunke, finhacka mynta och persilja.
3. Skär gurkan i tärningar och hacka rödlöken.
4. Blanda allt väl i en skål och smaka av med salt och peppar.
5. Låt stå en stund. Häll upp blandningen i en fin skål.
Både Souad och Yohannes berättar om hur bra det varit för deras svenska att möta etablerade örnsköldsviksbor, det är annars sällan de har möjlighet att öva sin svenska med någon.
– Men jag brukar lyssna på Molly Sandén på Youtube och läsa texterna samtidigt. Hon är bra. Fast man vill ju hellre prata än att läsa.
Eva Jilkén nickar.
– Genom matlagning får man ett naturligt möte som sällan sker annars. Man lär känna varandra och börjar prata samtidigt som man gör något aktivt.
”Precis som vilken middag som helst”
Hon säger också att hon blev glatt överraskad över hur lätt det var att dra ihop Culture Kitchen. Nästan direkt gick även Örnsköldsviks kommun in och sponsrade projektet med pengar så de kunde betala lokalhyra och råvaror.
Culture Kitchen
○ Culture Kitchen är planerat att hållas 2 gånger per termin.
○ Nästa middag är tänkt att hållas i mars och just nu söker vi samarbetspartners.
○ Middagen är kostnadsfri och alla som vill komma är välkomna, men platserna är begränsade så registrering är nödvändig. Mer info finns på http://www.foood.se/culturekitchen/
– Det är lätt att prata om att man ska göra saker men så blir det inget av det – men det här är inte svårt. Det är bara att sätta ett datum, bjuda över folk och handla mat – precis som vilken middag som helst.
Nu har dessutom några av hennes vänner blivit inspirerade och funderar på att starta upp liknande projekt i Stockholm och Malmö.
– Om någon vill starta ett eget Culture Kitchen är det fritt fram att kontakta mig! säger Eva Jilkén.