Nya idén: snöjogga med asylsökande

På ett gammalt hotell i Åre bor 600 flyktingar. Här har man kommit på ett ovanligt sätt att förbättra integrationen: snöjogging på fjället.

– När det började komma allt fler flyktingar till Åre för drygt ett år sedan hade vi ett möte för att se vad vi kunde göra för att välkomna dem hit. Man fick då komma med idéer och eftersom jag brinner för fjällöpning så tänkte jag att vi kunde springa tillsammans, berättar Katrien Van Cauwenberg.

Klockan är strax före tio på morgonen och snön yr kring taket på det gamla hotellet Continental Inn några mil utanför Åre. Här har hotellgästerna bytts ut mot asylsökande och i dagsläget bor ungefär 600 personer på området. Men de som kommer ut genom entrén i dag ser inte ut som man tänker sig. I klädda träningskläder, vantar och joggingskor värmer de upp för att ge sig ut på en fjälljoggingtur.

Jonas Höglund och Katrien Van Cauwenberg springer med de asylsökande varje vecka

”Vissa kom hit i sandaler”

Katrien och hennes vän Jonas Höglund tillsammans med mellan 10 och 30 asylsökande två gånger i veckan. Efter en kort uppvärmning bär det av på en fyrakilometers runda med stopp halvvägs för lite fika och varm choklad vid en sjö.

– I början kom en del i sandaler och utan mössa och vantar trots att det var tjugo minusgrader ute. Så då fick de inte följa med. Men nu har de börjat klä på sig och många tycker att det är kul att se hur det bildas rimfrost i ansiktet, säger Jonas Höglund, som även arbetar som måltidsansvarig på asylboendet.

Idrottade – innan kriget kom

Mahmoud Al Absi från Syrien har varit i Sverige i tre månader och har varit med och löptränat nästan hela den tiden. Han berättar att han brukade spela mycket fotboll hemma i Syrien – sedan kom kriget. Hans hemstad var en av de första städerna att bli drabbade och då fanns inte längre någon tid för sport. Men han säger att han trivs i Sverige – trots att han aldrig sett snö innan han kom hit.

Alarby Ali och Mahmoud Al Absi är två av de mer dedikerade löparna

– Det är vackert här. Lugnt och tyst och människorna är snälla, säger Mahmoud Al Absi.

”Alla är nyanlända här”

Åre är en av de kommuner som tidigt bestämde sig för att se flyktingar som en resurs och inom två år har nästan 90 procent av alla nyanlända i byn antingen börjat studera eller fått ett jobb. Det märks även på den välkommen till Åre-grupp som startats på facebook. I dagsläget har den ungefär 900 medlemmar – totalt bor det omkring 1400 personer i Åre.

Det är ett glatt gäng som samlas för en springtur i skogen

– Jag tror att vi har ett så bra mottagande i Åre eftersom vi alla är nyanlända här. Åre är uppbyggt av inflyttning – både Katrien och jag har flyttat hit av olika skäl och sedan blivit kvar. Och nu väljer många nyanlända att stanna kvar när de har fått asyl, trots att detta är en traditionell utflyttningsort, säger Jonas Höglund och fortsätter:

– Det är nu många som vill göra något för de asylsökande, men ju mer planering en aktivitet kräver desto svårare blir det. Så vi försöker att uppmana folk att bara komma hit, dra med lite folk och åka på utflykt.

”Vi får de medborgare vi förtjänar”

I full fart stormar löparna fram i snön – i spetsen springer Katriens rottweiler Dunder utan minsta flås. Jonas Högberg håller bra takt vid sidan av gruppen.

Alla löpare har fått broddar för att klara terrängen

– Ofta innan löpningen tänker jag att jag ska strunta i det men sedan får man en sådan energi av alla människor. Vi får de medborgare vi förtjänar och om vi inte hjälper till att integrera människor när de kommer hit så kommer allt bli skit.

Löpturen börjar och avslutas med en brant backe. Brant nog att kunna få upp hög fart på en stjärtlapp om man så önskar. Men för löparna tycks det inte vara någon ansträngning att ta sig fram i terrängen. Några av löparna visar sina skosulor när de kommer ned.

– Vi har skaffat fram broddar till alla deltagare, säger Katrien och ler.