Nya vänner bryter segregationen

I Umeå bryter man segregationen genom att ge nyanlända och etablerade Umeåbor nya vänner. Över 1000 personer har redan matchats ihop av projektet Vän i Umeå. Två av dem är Maja och Wendy.

Solen strålar ned över Östra station i Umeå. Rimfrosten kramar trädgrenarna och från skorstenarna bolmar röken tjock. Maja Burström slår sig ned vid ett bord på Ullas konditori. Hon ska snart gå på sitt kvällspass som sjuksköterska på Norrlands universitetssjukhus, som tornar upp sig precis bakom stationen.

– Jag har tidigare varit engagerad i Röda korset och i en kompisgrupp där. Men sedan tog jag en paus och när jag kände att det var dags att återuppta kontakten sa de att jag skulle vända mig till det nystartade Vän i Umeå, säger Maja Burström.

Över tusen engagerade

Fakta
Vän i Umeå
○ Vän i Umeå är ett samarbete mellan Röda korset, Rädda barnen, Kfum och Ålidhemskyrkan.
○ Tanken är att hjälpa till att matcha ihop SFI-elever med etablerade svenskar och hjälpa båda grupperna att finna nya vänner.
○ Det finns även vängrupper om 10-12 personer som träffas och varje månad ordnas aktiviteter för alla inom Vän i Umeå.
○ I dagsläget är över 1000 personer engagerade i nätverket.

Vän i Umeå är ett samarbete mellan Röda korset, Rädda barnen, Kfum och Ålidhemskyrkan för att hjälpa till att matcha ihop sfi-elever med etablerade svenskar och hjälpa båda grupperna att finna nya vänner. Åsa Norin är diakon på Ålidhemskyrkan och i dag går 20 procent av hennes tjänst åt till att intervjua alla som anmäler att de vill vara med i nätverket och försöka hitta bra matchningar åt dem.

– Jag besökte olika sfi-klasser och frågade eleverna där om de skulle vilja lära känna någon svensk – och jag fick ett så stort gensvar! I dag är över ettusen personer på något sätt engagerade i Vän i Umeå, säger Åsa Norin.

Sjunger i kör tillsammans

En kort stund efter Maja kliver Wendy in på kaféet. Wendy har bott i Umeå i lite drygt fem år. Hon har studerat i Beijing men kommer ursprungligen från Chongqing-provinsen i sydvästra Kina. Wendy fick höra om Vän i Umeå när hon gick på sfi och skrev direkt upp sig på att vara med. Därefter fick hon vänta nästan ett år på att bli matchad, hon hade bett om att få träffa en tjej i samma ålder och det var det då lite ont om. Men så i augusti matchades hon ihop med Maja.

– Vi sågs några gånger  och pratade om vad vi tycker om att göra och till slut beslöt vi att börja på en kör tillsammans. Jag hade sjungit i Nationskören förut och ville gärna börja igen men kände så få och behövde ha en vän där – och det ville Wendy också, berättar Maja Burström.

För nya vänner
Ställen att umgås tillsammans
Umeå
Utvalt av Maja Burström
1. Promenad längs Ume älv
”Det är perfekt om man vill prata men det inte alltid är så lätt att hålla igång konversatoinen. Då kan man alltid stanna och titta på all natur och prata om det man ser”.

2. Bokcafé Pilgatan
”Det är ett supertrevligt kafé som även är ett antikvariat. Dessutom är det bra priser – vilket passar studenter”.

3. Röda korset och Rädda barnens kompisgrupp
”Det är en grupp för nyanlända och svenska tjejer som vill ses. Där har man exempelvis simträning, man bakar och lagar mat tillsammans”.

Beijing
Utvalt av Wendy
1. Nan Luo Xiang och Houhai
”Nan Luo Xiang är en gammal, vacker gata dit många tycker om att gå och promenera på helgerna. Butikerna är superdyra men husen är fina och i slutet ligger Houha-sjön. Där ligger massvis med barer där man kan dricka öl, sjunga karaoke och bara snacka”.

2. Yaoji Chaogan
”Det är en restaurang där de lagar den absolut godaste varianten av den populära Beijingrätten grislever i gryta. Det är som en jätteliten butik”.

3. Yonghegong
”Det är det snyggaste templet i hela Beijing. En del av byggnaden är själva templet medan den andra är ett palats. Där tycker jag man ska gå på en rundtur och bara titta på allting”.

Nu går de dit tillsammans en gång i veckan för att umgås och sjunga.

– Jag hade aldrig sjungit på det sättet förut men det gick bra, säger Wendy.

”Jag har lärt mig av Wendy”

Wendy har läst en utbildning i International business i Umeå. Men eftersom det programmet är helt på engelska har hennes chanser att öva svenska varit få – chanser som Vän i Umeå och Maja nu har skapat för henne.

– Maja är så snäll och tålmodig. Svenska är svårt, jag blandar ofta ihop det med engelskan. Men jag ville gärna vara kvar här och nu läser jag också svenska på universitetet, säger hon medan Maja ler åt att hon beskrivs som ”tålmodig”.

– Det finns så mycket tid över i livet och något kan man alltid göra för att hjälpa andra – man får ut mycket av det själv också. Jag har lärt mig mycket av att få höra om Wendys liv, säger hon.

Startar vängrupper

Vän i Umeå kommer under våren att expandera sin verksamhet.

Åsa Norin är diakon och en av initiativtagarna till Vän i Umeå

Just nu är de ute på olika gymnasieskolors introduktionsklasser för att hjälpa nyanlända ungdomar att finna nya vänner. Därtill har man startat så kallade vängrupper.
– Vi har haft lite svårt att nå ut till svenska killar och män – det är nästan bara kvinnor och familjer som anmält sig till Vän i Umeå. Vi tänker att det då kanske kan vara lättare att vara en del av en grupp och därför har vi nu börjat med aktivitetsgrupper där hälften är nyanlända och hälften etablerade svenskar. Och jättemånga har anmält sig! Bara förra helgen hade en grupp en träff där de bestämde att de ska fara och grilla, klättra och åka skidor, berättar Åsa Norin.