I Östersund trotsar Hej främling! både snö och kyla för att hjälpa flyktingar.
”Har vi fått deras tillit har vi kommit långt”.
– Vi öppnar klockan två men vissa här har köat sedan kvart i tolv, säger Emma Arnesson.
Några mil söder om Östersund ligger Grytans asylboende. På den gamla militäranläggningen ringlar sig kön lång framför ett rött skjul med vita knutar. Alla väntar på att sportbutiken ska öppna så att de har möjlighet att få tag i lite varma kläder, skor och träningsutrustning.
Årets medmänniskor på Svenska hjältar-galan
Årets medmänniskor
Juryns motivering: Emma och Anne är hjältar för att de tidigt såg till att ge asylsökande i Jämtland en meningsfull tillvaro och en chans att lära känna sin omgivning. Med idrotts- och kulturaktiviteter som verktyg skapar de förutsättningar för jämtar och flyktingar att träffas.
Initiativet ”Hej främling!” började med att Emma Arnesson och några av hennes vänner insåg hur dåligt många av de boende på Grytans asylboende mådde och hur lite hjälp de fick i sin väntan på asylbeslut. 2013 bestämde de sig för att ta saken i egna händer och genom friskvård främja integrationen, skapa sysselsättning och försöka förbättra livet för de boende. Först startade de en skidskola – och bara första vintern lärde sig 300 flyktingar att åka skidor. Nu har de aktiviteter flera gånger i veckan.
– Det är så fint att se hur mycket det vi gör ger människor – både lokalborna här i Östersund och våra nya vänner från hela världen, säger Anne Lundberg, som står i butiken i väntan på att kunna hjälpa de nyanlända hitta nya skor i rätt storlek.
På Svenska hjältar-galan förra året tilldelades hon tillsammans med Emma det prestigefyllda priset Årets medmänniskor.
– Det känns fortfarande helt overkligt. Men vi har slitit så länge för detta. Jag jobbade heltid helt ideellt i fem månader och Emma i nästan tio månader för att få Hej främling! att fungera, säger Anne som tack vare Svenska hjältar-priset, och tillsammans med Emma, nu kan börja få lön för mödan.
”Får vi deras tillit har vi kommit långt”
– 4 minuter kvar till öppning! ropar Emma Arnesson från dörren, som agerar dörrvakt iklädd en färgglad overall med texten ”Hej främling!”.
Vid kassan sitter volontären Klaus Ryberg och bläddrar i ett häfte med vita pappersbiljetter. Varje nyanländ till Grytan får fem biljetter som de sedan kan byta till kläder och utrustning i boden.
– De registreras på det nummer de får när de är asylsökande så de är helt personliga, det går inte att sälja eller byta dem, säger Klaus Ryberg.
Han berättar att trots att sportbutiken har haft öppet regelbundet i flera veckor nu är många rädda att den en dag inte längre finns kvar – därför är kön så lång.
– Om man har varit på flykt är det bara det man har i händerna som man faktiskt äger – allt annat finns inte längre. Så det är inte så konstigt att så många köar i kylan. Men jag hoppas att folk snart kan lita på att vi kommer att vara kvar. Har vi fått deras tillit har vi kommit en lång bit på vägen, säger han, som själv är nyanländ då han som dansk boende i Norge nyligen flyttat hit till Östersund.
Konceptet: utgå från det du tycker är kul
Butiken öppnar och några åt gången släpps de asylsökande in och får hjälp av volontärerna att hitta det de söker i rätt storlek. Ute gör folk åkarbrasor och Emma håller stämningen uppe:
– Thank you so much for waiting!
En man kommer in i butiken i foppatofflor och utan jacka. Anne hjälper honom att hitta nya mer årstidsanpassade skor och pratar glatt under tiden.
– Vårt koncept är att utgå från sig själv och det man tycker är kul – inte försöka hitta på helt nya saker. För att ett engagemang ska gå bra måste det kunna göras med lust, säger Anne Lundberg.
Målet är att finnas på fler orter i Sverige
– Yalla yalla! ropar Emma och de nyanlända i kön skrattar. Tiden är ute, nu måste fler få komma in.
Under gårdagskvällen hade Hej främling! en volontärsträff på Storsjöteatern. Till den dök hela 300 intresserade Östersundsbor upp.
– Vi kunde knappt tro det. Det är så otroligt kul att se at det finns ett sådant engagemang. Så vårt mål nu är att sprida Hej främling! till fler orter i Jämtland och även se hur det skulle gå att starta upp på andra platser i Sverige, säger Anne Lundberg.